5. Cresterea gradului de valorificare a productiei agricole autohtone

INDICATORI NATIONALI

TBP0252 - Tinta 5 - Economic - PONDEREA VANZARILOR IN AFARA RAMURII IN TOTAL PRODUCTIE AGRICOLA AUTOHTONA
Vanzarile de produse agricole efectuate de unitati agricole catre alte unitati (agricole sau care apartin altor ramuri), inclusiv vanzarile catre centrele de depozitate si interventie, cu exceptia cedarilor de mijloace fixe/corporale. Vanzarile se impart in vanzari domestice in afara activitatii, vanzari domestice catre alte unitati agricole si vanzari in strainatate. Cresterea ponderii vanzarilor in afara ramurii are un impact economic pozitiv si reflecta o valorificare superioara a productiei prin comercializare in afara ramurii, prin cresterea exporturilor de produse agricole, dar si prin cresterea valorificarii productiei prin desfacere catre consumatori sau catre celelalte industrii care utilizeaza ca materii prime produsele agricole.
TBO0251 - Tinta 5 - Economic - Valoarea productiei ramurii agricole
Valoarea productiei ramurii agricole reprezinta expresia valorica a volumului tuturor produselor agricole vegetale si animale, (fara pierderi si intraconsum), obtinute intr-un an calendaristic, a cheltuielilor cu infiintarea si intretinerea plantatiilor de pomi si vii pana la intrarea lor pe rod, a serviciilor agricole executate de catre unitati specializate contra unui tarif sau pe baza de contract precum si a activitatilor secundare neagricole neseparabile. Intraconsumul reprezinta cantitatile de produse agricole obtinute si consumate in cadrul aceleiasi unitati, in aceeasi activitate agricola si in acelasi an calendaristic. Indicatorul masoara tinta, deoarece cuantifica si reflecta direct gradul in care productia asigura satisfacerea nevoilor calitative ale economiei, cresterea gradului de valorificare a productiei agricole autohtone precum si mentinerea si extinderea diversitatii genetice a semintelor, a plantelor cultivate si a animalelor de ferma.
TBQ0253 - Tinta 5 - Economic - Valoarea exportului si importului de produse agroalimentare, pe Mari Categorii Economice (MCE)
Exporturile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, ies de pe teritoriul economic al tarii cu destinatia restul lumii. Importurile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, intra pe teritoriul economic al tarii provenind din restul lumii. Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk