TBX0271 - Tinta 7 - Economic - PRODUSE ATESTATE LA NIVEL NATIONAL (TRADITIONAL) SI LA NIVEL EUROPEAN
Produsul traditional reprezinta produsul alimentar fabricat pe teri-toriul national si pentru care se utilizeaza materii prime locale; care nu are in compozitia lui aditivi alimentari; care prezinta o re-teta traditionala; un mod de productie si/sau de prelucrare si un procedeu tehnologic traditional si care se distinge de alte produse similare apartinand aceleiasi categorii. La nivel european, produ-sele traditionale sunt impartite in trei categorii: produse cu denu-mire de origine protejata, cu indicatie geografica protejata si spe-cialitati traditionale garantate.
Indicatorul masoara tinta, deoarece determina cresterea numarului de producatori (asociatii) de astfel de produse, dezvoltarea eco-nomica a zonei prin utilizarea produselor specifice, recunoasterea nationala si internationla, extinderea produselor pe piata nationala si internationala.
TBY0272 - Tinta 7 - Economic - Productia de fructe de padure, plante medicinale, aromatice, condimente
Fructele de padure reprezinta fructe mici, rotunde, viu colorate, dulci sau acrisoare, cu seminte si comestibile. Printre cele mai comune fructe de padure se numara zmeura, afinele, murele, coacazele.
Productia de plante medicinale, aromatice, condimente reprezinta productia fizica (bruta) obtinuta intr-o perioada determinata de timp, exprimata in unitati de masura fizice ( tone).
Masurarea tintei de catre indicator, rezulta din legatura directa dintre productia acestor componente vegetale si mentinerea ocupatiilor si a metodelor traditionale de valorificare a acestora.
TBZ0273 - Tinta 7 - Economic - Valoarea exportului si importului de plante medicinale si fructe de padure, pe zone intra-UE si extra-UE
Exporturile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, ies de pe teritoriul economic al tarii cu destinatia restul lumii.
Importurile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, intra pe teritoriul economic al tarii provenind din restul lumii.
Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent.
Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord.
Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.