TKY1011 - Tinta 1 - Economic - VENITUL DISPONIBIL BRUT AJUSTAT AL GOSPODARIILOR POPULATIEI PE LOCUITOR
Indicatorul reflecta puterea de cumparare a gospodariilor si capacitatea acestora de a investi in bunuri si servicii sau de a economisi pentru viitor, prin luarea in considerare a impozitelor si a contributiilor sociale, precum si a prestatiilor sociale monetare in natura.
TKZ1012 - Tinta 1 - Social - INDICELE INEGALITATII VENITURILOR
Indicele inegalitatii veniturilor estimeaza de cate ori sunt mai mari veniturile disponibile pe adult-echivalent obtinute de toate persoanele din quintila 5 (cele mai bogate) fata de veniturile obtinute de persoanele din quintila 1 (cele mai sarace), ale distributiei populatiei dupa venitul disponibil pe adult-echivalent.
Prin persoane in varsta de munca se inteleg persoanele de 18-64 ani, care nu sunt copii dependenti sau inactivi.
Acest indicator se intalneste si sub denumirea ''Raportul S80/S20''.
TLB1014 - Tinta 1 - Social - COEFICIENTUL GINI
Coeficientul Gini evidentiaza ce procent din totalitatea veniturilor populatiei ar trebui redistribuit, pentru a asigura o distributie perfect egala intre toti membrii societatii.
TLC1015 - Tinta 1 - Social - VENITUL TOTAL MEDIU LUNAR PE O GOSPODARIE
Veniturile totale reprezinta ansamblul veniturilor banesti, indiferent de sursa de provenienta (exclusiv imprumuturile si creditele luate, sumele retrase din depozitele constituite la CEC Bank, alte banci si institutii similare) precum si contravaloarea veniturilor in natura (consumul uman si furajer de produse alimentare si nealimentare din resursele proprii ale gospodariei, respectiv marfurile si serviciile obtinute gratuit sau cu reducere de pret de la agentii economici publici si privati) care nu au caracter de salariu in natura.
TLH1019 - Tinta 1 - Social - RATA TINERILOR NEOCUPATI CARE NU URMEAZA NICIO FORMA DE EDUCATIE SAU DE INSTRUIRE
Rata tinerilor neocupati care nu urmeaza nicio forma de educatie sau de instruire reprezinta proportia tinerilor care nu urmau nicio forma de instruire - formala sau non-formala - si nici nu lucrau, in totalul tinerilor din aceeasi grupa de varsta.
TLA1013 - Tinta 1 - Social - Nivelul ajutorului lunar nerambursabil, acordat de statul roman persoanelor imigrante in vederea reducerii imigratiei ilegale
Beneficiile de asistenta sociala reprezinta o forma de suplimentare sau de substituire a veniturilor individuale/ familiale obtinute din munca, in vederea asigurarii unui nivel de trai minimal, precum si o forma de sprijin in scopul promovarii incluziunii sociale si cresterii calitatii vietii anumitor categorii de persoane ale caror drepturi sociale sunt prevazute expres de lege.
Ajutorul financiar nerambursabil reprezinta o forma de protectie internationala acordata de catre statul roman, in conditii stabilite prin hotarare a Guvernului, a carui cuantum este raportat la indicatorul social de referinta, pentru o perioada de maximum 12 luni, daca, din motive obiective, solicitantul de azil este lipsit de mijloacele de existenta necesare.
TLD1016 - Tinta 1 - Social - Rata riscului de saracie sau excluziune sociala (AROPE-definitie noua), pe sexe, grupe de varsta, regiuni de dezvoltare si macroregiuni
Rata riscului de saracie sau excluziune sociala (AROPE - noua definitie) este un indicator compozit adoptat la nivelul Uniunii Europene, de promovare a incluziunii sociale si reducere a saraciei, care a fost revizuit in 2021 pentru atingerea Obiectivului Europa 2030 privind saracia si excluderea sociala si reprezinta ponderea in total populatie a persoanelor aflate in risc de saracie sau excluziune sociala.
Persoanele care fac obiectul indicatorului AROPE sunt cele aflate in cel putin una din urmatoarele situatii:
- au venituri disponibile inferioare pragului de saracie;
- sunt in stare de deprivare materiala si sociala;
- traiesc intr-o gospodarie cu intensitate foarte redusa a muncii (pentru persoanele in varsta de 0-64 ani)
Deprivarea materiala si sociala se refera la persoanele si gospodariile care, din cauza lipsei resurselor financiare, nu-si pot permite 7 din cele 13 componente eseniale pentru un trai decent (sase la nivel individual si sapte la nivel de gospodarie), cum ar fi:
- capacitatea de a face fata cheltuielilor neprevazute;
- capacitatea de a putea plati o saptamana de vacanta pe an;
- capacitatea de a achita la timp, fara restane, a chiriei, ipotecii sau a unor facturi la utilitati;
- consumul de carne, peste sau echivalentul vegetarian cel putin o data la doua zile;
- incalzirea corespunzatoare a locuintei;
- accesul la un autoturism pentru uz personal;
- inlocuirea mobilei uzate;
- accesul la internet acasa in scop personal;
- inlocuirea hainelor vechi/ uzate cu altele noi;
- detinerea a doua perechi de incaltaminte (inclusiv o pereche pentru orice vreme);
- cheltuirea unei sume oarecare de bani in fiecare saptamana pentru propria stare de bine;
- participarea in mod regulat la activitati de petrecere a timpului liber;
- intalnirea cu prietenii/ familia acasa sau in alta parte, cel putin o data pe luna, pentru a bea sau manca impreuna.
Persoanele care traiesc intr-o gospodarie cu intensitate foarte redusa a muncii se refera la persoanele (in varsta de pana la 64 de ani) din gospodariile in care adultii in varsta de munca (18-64 ani) au avut o activitate echivalenta cu mai putin de 20% din potentialul lor de munca in ultimul an.
Se exclud urmatoarele categorii:
- studenti de 18-24 ani;
- pensionari declarati sau care primesc oricare alta pensie cu exceptia celor cu pensie de urmas;
- persoane inactive din categoria de varsta de 60-64 ani
TLE1017 - Tinta 1 - Social - Rata riscului de saracie sau excluziune sociala (AROPE), pe sexe, grupe de varsta, regiuni de dezvoltare si macroregiuni
Rata riscului de saracie sau excluziune sociala (AROPE) este un indicator compozit adoptat la nivelul Uniunii Europene in cadrul Programului Europa 2020, de promovare a incluziunii sociale si reducere a saraciei, reprezentand ponderea in total populatie a persoanelor aflate in risc de saracie sau excluziune sociala.
Persoanele care fac obiectul indicatorului AROPE sunt cele aflate in cel putin una din urmatoarele situatii:
- au venituri disponibile inferioare pragului de saracie;
- sunt in stare de deprivare materiala severa;
- traiesc intr-o gospodarie cu intensitate foarte redusa a muncii.
Deprivarea materiala severa se refera la cazul persoanelor care, din cauza lipsei resurselor financiare, nu isi pot permite cel putin patru din cele noua elemente componente considerate esentiale pentru un trai decent, cum ar fi: achitarea la timp, fara restante, a chiriei, ipotecii sau a unor facturi la utilitati; asigurarea unei incalziri adecvate a locuintei; posibilitatea de a face fata unor cheltuieli neprevazute; plata unei saptamani de vacanta anual; consumul de carne sau peste cel putin o data la 2 zile; detinerea unui televizor color; detinerea unei masini de spalat; detinerea unui telefon (fix sau mobil); detinerea unui autoturism personal.
Persoanele care traiesc intr-o gospodarie cu intensitate foarte redusa a muncii, sunt persoanele (in varsta de pana la 60 de ani) din gospodariile in care adultii in varsta de munca au avut o activitate echivalenta cu mai putin de 20% din potentialul lor de munca in ultimul an.
Prin persoane in varsta de munca se inteleg persoanele de 18-64 ani, care nu sunt copii dependenti sau inactivi.
TLF1018 - Tinta 1 - Social - Rata saraciei relative (AROP), pe sexe, grupe de varsta, regiuni de dezvoltare si macroregiuni
Rata saraciei relative se defineste ca fiind ponderea persoanelor sarace (dupa metoda relativa de estimare) in totalul populatiei.
Se considera sarace persoanele din gospodariile care au un venit disponibil pe adult-echivalent mai mic decat nivelul pragului de saracie.
In mod curent, acest indicator se determina pentru pragul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent.
Indicatorul este intalnit uneori sub denumirea de ''rata riscului de saracie''.
TLI1017 - Tinta 1 - Economic - Venitul disponibil net al gospodariilor populatiei, pe regiuni de dezvoltare
Venitul disponibil este soldul contului de distribuire secundara a venitului gospodariilor populatiei si masoara partea din valoarea creata, de care dispun gospodariile populatiei, pentru consum final si economie.