Asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD), totala si in beneficiul statelor cel mai putin dezvoltate, ca proportie din Venitul National Brut (VNB) Asistenta oficiala pentru dezvoltare consta din acordarea de catre institutii sau autoritati publice de sprijin financiar, acordarea de bunuri/ servicii sau organizarea unor schimburi de expertiza si bune practici in beneficiul statelor in curs de dezvoltare, pe plan bilateral sau prin intermediul unor organizatii internationale. Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare include atat ajutorul umanitar cat si asistenta alocata pentru dezvoltarea socio-economica a statelor in curs de dezvoltare.
Metodologie:
Ministerul Afacerilor Externe, in calitate de coordonator al polticii de cooperare internationala pentru dezvoltare si asistenta umanitara, organizeaza un proces anual de colectare si analiza a datelor privind asistenta acordata de institutiile publice din Romania in beneficiul statelor in curs de dezvoltare, in anul anterior. In scopul respectarii formatului de raportare stabilit de OCDE, datele solicitate de M.A.E catre institutiile publice includ pe langa altele urmatoarele: denumirea asistentei acordate, data la care a fost acordata, statul/ regiunea beneficiara, suma alocata, canalul prin care a fost alocat ajutorul, ODD-ul implementat prin finantarea actiunii. In cadrul acestui proces, M.A.E solicita Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza, Venitul National Brut aferent anului pentru care se raporteaza AOD. Datele colectate sunt analizate de M.A.E in scopul includerii acelora care se incadreaza ca Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare, iar ulterior acestea sunt transmise de catre M.A.E expertilor OCDE, in formatul solicitat de acestia, in scopul validarii actiunilor raportate ca AOD. Urmare unui dialog constant cu OCDE, in cea de-a doua jumatate a anului, M.A.E primeste din partea OCDE datele finale privind AOD acordata de Romania in anul anterior.
Astfel, sumele privind AOD anuala totala si cea alocata statelor cel mai putin dezvoltate se calculeaza in baza datelor finale aprobate de OCDE.
- Pentru mai multe detalii accesati profilul de calitate al indicatorului.
- Pentru detalii suplimentare ne puteti contacta la urmatoarea adresa de e-mail: datestat@insse.ro sau la numarul de telefon: 021-3181824 - interior 1278.
Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.