2. Sporirea si diversificarea ajutorului oficial pentru dezvoltare pe masura cresterii potentialului economic al Romaniei si incurajarea agentilor economici romani sa investeasca, pe baze competitive, in economia tarilor mai putin dezvoltate

INDICATORI NATIONALI

TTJ1722 - Tinta 2 - Economic - VALOAREA IMPORTULUI DE BUNURI SI A INVESTITIILOR STRAINE DIRECTE
Exporturile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, ies de pe teritoriul economic al tarii cu destinatia restul lumii. Importurile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, intra pe teritoriul economic al tarii provenind din restul lumii. Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international. Investitia straina directa: relatie investitionala de durata intre o entitate rezidenta si o entitate nerezidenta; de regula, implica exercitarea de catre investitor a unei influente manageriale semnificative in intreprinderea in care a investit.
TTI1721 - Tinta 2 - Economic - Asistenta oficiala neta pentru dezvoltare (AOD), totala si in tarile slab dezvoltate, ca o proportie din Venitul National Brut (VNB)

Asistenta oficiala pentru dezvoltare (AOD), totala si in beneficiul statelor cel mai putin dezvoltate, ca proportie din Venitul National Brut (VNB) Asistenta oficiala pentru dezvoltare consta din acordarea de catre institutii sau autoritati publice de sprijin financiar, acordarea de bunuri/ servicii sau organizarea unor schimburi de expertiza si bune practici in beneficiul statelor in curs de dezvoltare, pe plan bilateral sau prin intermediul unor organizatii internationale. Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare include atat ajutorul umanitar cat si asistenta alocata pentru dezvoltarea socio-economica a statelor in curs de dezvoltare.

TTK1723 - Tinta 2 - Economic - Ponderea valorii importurilor de bunuri si servicii din tarile slab dezvoltate in valoarea totala a importurilor Romaniei
Indicatorul este definit ca ponderea valorii bunurilor si servicilor importate/exportate din/catre tarile slab dezvoltate in valoarea totala a importului / exportului Romaniei. Lista tarilor slab dezvoltate este stabilita de OECD in lista DAC (Development Assistance Committee) a beneficiarilor ODA (asistenta oficiala pentru dezvoltare).
TTL1724 - Tinta 2 - Economic - Valoarea exportului de produse High Tech
Exporturile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, ies de pe teritoriul economic al tarii cu destinatia restul lumii. Importurile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, intra pe teritoriul economic al tarii provenind din restul lumii. Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk