3. Dublarea ponderii agriculturii in PIB-ul Romaniei, fata de anul 2018

INDICATORI NATIONALI

TBF0234 - Tinta 3 - Economic - PONDEREA AGRICULTURII IN PIB
Indicatorul exprima ponderea PIB-ului tarii derivata din agricultura
TBD0232 - Tinta 3 - Mediu - Suprafata protejata cu sisteme antigrindina si de crestere a precipitatiilor
Suprafata protejata cu sisteme antigrindina si de crestere a precipitatiilor este o arie stabilita sa fie protejata la caderile de grindina. Sistemul national antigrindina si de crestere a precipitatiilor este un ansamblu coerent organizatoric si functional, continand mijloace tehnice si personal specializat in actiuni de interventii active in atmosfera. Indicatorul este relevant in contextul asigurarii conditiilor optime pentru obtinerea unor productii ridicate si de calitate prin combaterea caderilor de grindina in folosul economiei si populatiei, uniformizarea precipitatiilor, combaterea secetei severe, combaterea tornadelor locale si combaterea fulgerelor intense.
TBE0233 - Tinta 3 - Economic - Evolutia randamentului agricol
Productia medie reprezinta cantitatea de produse brute (pe fiecare cul-tura) obtinuta pe unitatea de suprafata cultivate (in ogor propriu). Agricultura ocupa un loc important in economia tarii noastre, iar evolutia pozitiva a randamentului agricol contribuie la cresterea valorii productiei agricole si a valorii adaugate brute realizata in agricultura, ceea ce se reflecta in contributia pozitiva a agriculturii in PIB.
TBG0235 - Tinta 3 - Economic - Ponderea exportului si importului Romaniei de produse agroalimentare in PIB, pe zone intra-UE si extra-UE
Exporturile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, ies de pe teritoriul economic al tarii cu destinatia restul lumii. Importurile de bunuri cuprind toate bunurile care, cu titlu oneros sau gratuit, intra pe teritoriul economic al tarii provenind din restul lumii. Soldul balantei comerciale FOB/CIF se calculeaza pe baza valorii exportului FOB si a importului CIF, ca diferenta intre acestea. Soldul negativ al balantei comerciale se numeste deficit, iar cel pozitiv se numeste excedent. Pretul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele pe care bunul trebuie sa le suporte pentru a fi incarcat la bord. Pretul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costul asigurarii si transportului international.
TBK0242 - Tinta 3 - Economic - Numar de proiecte si cheltuiala de cercetare-dezvoltare pe programe NABS in agricultura
Indicatorul masoara numarul de proiecte din agricultura pentru activitatea de cercetare-dezvoltare si cheltuielile totale aferente acestor proiecte conform Nomenclatorului NABS.

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk