6. Reducerea efectelor pe care poluarea atmosferica le are asupra sanatatii umane si a mediului prin acordarea unei atentii deosebite calitatii aerului

INDICATORI NATIONALI

TMK1165 - Tinta 6 - Mediu - NUMARUL DECESELOR CAUZATE DE AFECTIUNI RESPIRATORII SI CARDIOVASCULARE
Persoana careia i-au incetat definitiv functiile vitale dupa trecerea unui timp oarecare de la nastere. Indicatorul masoara tinta, deoarece este relevant pentru evaluarea imbunatatii calitatii aerului, a gradului de acces la servicii medicale, a oportunitatilor de inovare asociate cu masurile luate pentru asigurarea calitatii aerului.
TMG1161 - Tinta 6 - Mediu - Emisiile de poluanti in aer, pe activitati economice
Clasa emisiilor de poluanti clasici cuprinde: emisiile de SO2, Emisiile de NOX, Emisiile de NMVOC, Emisiile de CO, Emisiile de NH3, Emisiile de PM10. - Emisiile de SO2 - reprezinta cantitatea de emisii de dioxid de sulf in aer; - NOx (oxizi de azot) - sunt un grup de gaze foarte reactive, care contin azot si oxigen in cantitati variabile; - Emisiile de NMVOC - reprezinta cantitatea de emisii de compusi organici volatili non - metanici in aer; - Emisiile de NH3 - reprezinta cantitatea de emisii de amoniac in aer; - Emisiile de CO - reprezinta cantitatea de emisii de monoxid de carbon in aer; - PM10 reprezinta un amestec complex de particule foarte mici si picaturi de lichid; - Emisiile de PM2.5 - reprezinta cantitatea de emisii de particule in suspensie cu diametrul <2.5 micrometri in aer.
TMH1162 - Tinta 6 - Mediu - Valoarea productiei de bunuri si servicii de mediu pentru protectia aerului inconjurator si a climei
Protectia aerului inconjurator si a climei cuprinde masuri si activitati care vizeaza reducerea emisiilor in aerul inconjurator sau concentratiile ambientale ale poluantilor atmosferici, precum si masuri si activitati care vizeaza controlul emisiilor de gaze cu efect de sera si gaze care afecteaza negativ stratul de ozon stratosferic. Poluarea aerului are efecte adverse semnificative asupra sanatatii umane si din acest motiv trebuie acordata o atentie deosebita activitatii de supraveghere, mentinere si de imbunatatire a calitatii aerului. Valoarea productiei de piata consta in productia care este comercializata sau destinata a fi comercializata pe piata si include produsele vandute la preturi semnificative din punct de vedere economic, produsele schimbate, produsele utilizate pentru platile in natura, produsele furnizate de o LKAU in alta in cadrul aceleiasi unitati institutionale pentru a fi utilizate ca intrari intermediare sau pentru utilizarile finale si produsele adaugate la inventarele produse finite si lucrari in desfasurare destinate uneia sau mai multor utilizari de mai sus, la preturile de baza. Productia non-piata - conform definitiei conturilor nationale, este productia furnizata gratuit altor unitati sau la preturi care nu sunt semnificative din punct de vedere economic. Productia non-piata EGSS acopera o gama larga de servicii specifice, cum ar fi serviciile de reglementare, monitorizarea parametrilor de mediu, controlul asupra mediului al intreprinderilor, procedurile de aprobare publica pentru proiectele relevante pentru mediul inconjurator (de exemplu, evaluari ale compatibilitatii cu mediul). Productia necomerciala trebuie evaluata ca suma a costurilor de productie, si anume suma consumului intermediar, remunerarea salariatilor, consumul de capital fix si alte impozite pe productie minus alte subventii pe productie. Productia auxiliara: conform definitiei conturilor nationale, activitatea auxiliara este o activitate a carei productie este destinata utilizarii in cadrul unei intreprinderi; productia de activitati auxiliare este numita productie auxiliara.
TMI1163 - Tinta 6 - Mediu - Intensitatea vatamarii arborelui dupa gradul de defoliere a coroanei
Defolierea exprima pierderea de frunze sau ace din coroana unui arbore, comparativ cu altul al carui aparat foliar este complet (arbore de referinta).
TMJ1164 - Tinta 6 - Mediu - Suprafata terenurilor pe care s-au executat regenerari pe categorii de regenerari
Regenerare - reprezinta procesul prin care se instaleaza o noua generatie de arbori forestieri si care se poate realiza prin regenerari naturale si regenerari artificiale (impaduriri). - Regenerare naturala este procesul de trecere la o noua generatie de arbori, care se realizeaza natural din lastari sau prin germinarea semintelor ajunse in mod natural pe sol. - Regenerare artificiala (impadurire) reprezinta ansamblul de lucrari prin care se planteaza sau se insamanteaza o suprafata de teren cu scopul de a se crea noi arborete, atat pe terenuri forestiere exploatate, cat si pe terenuri lipsite de vegetatie forestiera.

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk