Factori determinanți ai sănătate

INDICATORI EUROPENI

Prevalența fumatului în funcție de sex
Indicatorul măsoară ponderea populației în vârstă de 15 ani și peste această vârstă care declară că fumează în mod curent țigări, trabucuri, țigarete sau pipă. Datele nu includ utilizarea altor produse din tutun, cum ar fi țigările electronice și tutunul de prizat.
Rata obezității
Indicatorul măsoară ponderea persoanelor obeze pe baza indicelui de masă corporală (IMC). IMC este definit ca fiind greutatea, exprimată în kilograme, împărțită la pătratul înălțimii, în metri. Persoanele cu vârsta de 18 ani sau peste această vârstă sunt considerate obeze dacă au un IMC egal sau mai mare cu 30.
Populația care locuiește în gospodării și care consideră că suferă din cauza zgomotului
Indicatorul măsoară proporția populației care declară că este afectată de zgomotul provenit de la vecini sau de pe stradă. Deoarece evaluarea poluării fonice este subiectivă, indicatorul ține cont atât de nivelurile de poluare fonică, cât și de standardele oamenilor privind nivelul pe care aceștia îl consideră acceptabil. Prin urmare, o creștere a valorii indicatorului poate să nu indice neapărat o creștere similară a nivelurilor de poluare fonică, ci o scădere a nivelurilor pe care cetățenii europeni sunt dispuși să le tolereze și vice-versa.
Expunerea la poluarea atmosferică cu particule în suspensie (PM2,5)
Indicatorul măsoară concentrația medie anuală ponderată de particule în suspensie măsurate la stațiile de fond din aglomerările urbane. Particulele fine și grosiere (PM10), adică particulele ale căror diametre sunt mai mici de 10 micrometri, pot fi transportate adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și pot agrava starea persoanelor care suferă de boli cardiace și pulmonare. Particulele fine (PM2,5) sunt cele ale căror diametre sunt mai mici de 2,5 micrometri. Prin urmare, acestea sunt o subdiviziune a particulelor PM10. Efectele lor dăunătoare asupra sănătății sunt mai grave decât PM10, deoarece pot pătrunde mai adânc în plămâni și pot fi mai toxice.

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk