Indicatorul măsoară ponderea materialului recuperat și reîntors în economie, - diminuând astfel extracția materiilor prime primare în utilizarea generală a materialului. Utilizarea circulară a materialului (CMU), cunoscută și sub numele de rata circularității, este definită ca raportul între utilizarea circulară a materialelor și utilizarea generală a materialului.
Utilizarea generală a materialului este măsurată prin însumarea consumului agregat de materiale interne (DMC) și utilizarea circulară a materialelor. DMC este definit în conturile de flux de materiale la nivelul întregii economii.
Utilizarea circulară a materialelor este aproximată de cantitatea de deșeuri reciclate în instalațiile de recuperare casnice minus, deșeurile importate destinate recuperării, plus deșeurile exportate destinate recuperării în străinătate.
Indicatorul măsoară toate deșeurile generate într-o țară. Datorită fluctuațiilor puternice în generarea deșeurilor în sectorul minier și de construcții și a calității și comparabilității limitate a datelor acestora, sunt excluse deșeurile minerale majore, dragajele și solurile.
Sectorul bunurilor și serviciilor de mediu (EGSS) este definit ca acea parte a economiei unei țări care se ocupă cu producerea de bunuri și servicii care sunt utilizate în activitățile de protecție a mediului și de gestionare a resurselor. Valoarea brută adăugată în EGSS reprezintă contribuția sectorului bunurilor și serviciilor de mediu la PIB și este definită ca diferența dintre valoarea producției sectorului și consumul intermediar. Valoarea adăugată brută se măsoară în milioane de unități de monedă națională, în milioane EUR și în milioane EUR ca volume legate în lanț, anul de referință 2010 (la cursul de schimb din 2010).
Amprenta materială, denumită și consum de materii prime, reprezintă cererea globală pentru extracția de materiale (minerale, minereu metalic, biomasă, materiale energetice fosile) generată de consumul de bunuri și servicii într-o zonă geografică de referință.