Indicele de percepție a corupției
Este un indice compus bazat pe o combinație de sondaje și evaluări ale corupției din 13 surse diferite și punctează și clasifică țările în funcție de cât de corupt este perceput sectorul public al unei țări, cu un scor de 0 reprezentând un nivel foarte ridicat de corupție și un scor de 100 reprezentând o țară foarte curată. Sursele de informații utilizate pentru IPC 2016 se bazează pe datele colectate în cele 24 de luni care preced publicarea indexului. IPC include numai surse care oferă un scor pentru un set de țări / teritorii și care măsoară percepțiile despre corupție în sectorul public. Pentru ca o țară / teritoriu să fie inclusă în clasament, aceasta trebuie inclusă în cel puțin trei dintre sursele de date ale IPC. IPC este publicat de Transparency International.
Încrederea populației în instituțiile UE, pe instituții
Indicatorul măsoară încrederea cetățenilor UE într-o selecție a instituțiilor UE: Parlamentul European, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană. Este exprimată ca pondere de opinii pozitive (persoane care declară că au tendința de a avea încredere) despre instituții. Cetățenilor li se cere să-și exprime nivelul de încredere alegând următoarele alternative: „tind să aibă încredere”, „tind să nu aibă încredere” și „nu știu” sau „fără răspuns”.
Indicatorul se bazează pe Eurobarometru, un sondaj care a fost realizat de două ori pe an din 1973 pentru a monitoriza evoluția opiniei publice în statele membre. Indicatorul afișează doar rezultatele sondajului de toamnă.