PIB-ul pe cap de locuitor este calculat ca raportul dintre PIB și populația medie, într-un an specific. Cifrele de bază sunt exprimate în standardele puterii de cumpărare (PPS), care reprezintă o monedă comună ce elimină diferențele de niveluri de preț între țări pentru a permite comparații semnificative ale volumului PIB-ului.
Valorile sunt oferite și ca indice calculat în raport cu media Uniunii Europene stabilită la 100. Dacă indicele unei țări este mai mare de 100, nivelul PIB pe cap de locuitor al acestei țări este mai mare decât media UE și invers. Indicele este destinat comparațiilor între țări, mai degrabă decât pentru comparații temporale.
Indicatorul de disparități este calculat ca și coeficient de variație al cifrelor naționale. Această serie de timp oferă o măsură a convergenței activității economice între statele membre ale UE.
Acest indicator reflectă puterea de cumpărare în gospodării și capacitatea acestora de a investi în bunuri și servicii sau de a economisi pentru viitor, prin contabilizarea impozitelor și contribuțiilor sociale și monetare în beneficii sociale în natură. Indicatorul se calculează împărțind venitul disponibil brut ajustat al gospodăriilor și al instituțiilor non-profit care deservesc gospodăriile (NPISH), la paritățile puterii de cumpărare (PPP) ale consumului individual real al gospodăriilor și la populația totală rezidentă.
Indicatorul măsoară ponderea tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani care nu se află nici pe piața muncii, nici în cadrul unui program de formare profesională / educație