Domeniul: Fără sărăcie
Subdomeniul: Stimularea pieței muncii
În perioada 2010-2018, evoluţia numărului de persoane descurajate a urmat tendinţele înregistrate de populaţia inactivă pentru perioade mai scurte de timp, sub influenţa conjuncturilor macroeconomice.
Astfel, în perioada care a precedat criza economică, caracterizată de creştere economică, populaţia descurajată a scăzut treptat, atingând, în anul 2008, un minim (nivelul a scăzut la 41,7% comparativ cu cel înregistrat în 2005). În perioada care a urmat, populaţia descurajată a crescut până în anul 2011, după care s-a plasat pe o pantă de scădere uşoară/stabilizare până în 2015. Anul 2019 marchează o nouă scădere a populaţiei descurajate. Persoanele din grupa de vârstă 35-49 ani au fost cele mai afectate, persoanele din acest segment de vârstă reprezentând 36,7% din totalul persoanelor descurajate. În ultimii ani, se observă o tendinţă de echilibrare a grupelor de vârstă, în ceea ce priveşte fenomenul descurajării pe piaţa forţei de muncă, cel mai puţin afectată rămânând, totuşi, populaţia mai în vârstă (65 de ani şi peste).
În ultimii ani, distribuţia pe medii de rezidenţă a populaţiei descurajate în a mai găsi un loc de muncă evidenţiază o pondere mai mare a populaţiei afectate din grupa de vârstă 15-24 de ani din mediul rural, respectiv din grupa de vârstă 50-64 de ani din mediul urban.
Periodicitate: Anuală
Unitate de masura: Nr. persoane
Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro
Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.