Orizont 5 - Social - Procentul femeilor cu varste cuprinse intre 25-64 ani care au beneficiat de screening pentru cancer cervical in cadrul Programelor Nationale

Domeniul: Sănătate și bunăstare

Subdomeniul: Accesul la sănătate

Cancerul este a doua cauză de deces, după bolile aparatului circulator. Cancerul cervical reprezintă, alături de cancerul de sân, cancerul de colon şi de cel pulmonar, cele mai răspândite forme de cancer întâlnite la femei.

Diagnosticat la timp cancerul cervical poate fi tratat. Astfel, un rol important îl joacă screeningul, ca principală măsură preventivă.

Creşterea capacităţii de diagnostic şi tratament trebuie să se reflecte, în principal, într-un procent mai mare de persoane testate preventiv, cu ponderi mai mari de depistare a cancerului în stadii incipiente, când tratarea şi recuperarea poate fi realizată cu succes.

Conform datelor Eurostat, dintre statele membre UE, în toată perioada 2011-2018, România a înregistrat cel mai mic procent de femei cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani, care au fost testate pentru cancer cervical în cadrul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin. La nivel european, indicatorul se referă la femeile din grupa de vârstă 25-69 de ani, însă statele membre transmit datele conform Programelor de Sănătate Naționale și segmentului de vârstă cărora li se adresează - populaţiei ţintă. Datele referitoare la România reprezintă ponderea femeilor testate pentru cancerul cervical pe o perioadă de 3 ani.

Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin a debutat în a doua jumătate a anului 2012, în anul 2014 înregistrându-se cel mai ridicat procent de femei testate, respectiv 8,0%.

Ponderea mică a femeilor testate în cadrul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin este o consecinţă directă a ponderii mici a cheltuielilor de sănătate pentru prevenţie în totalul cheltuielilor curente de sănătate.

Având în vedere incidenţa cancerului cervical, numărul de teste pentru această formă de cancer ar trebui să crească considerabil, iar testarea să se realizeze în cadrul Programului național de screening pentru cancerul de col uterin. Indicatorul monitorizează eficient capacitatea de diagnostic vizată de obiectivul strategiei de dezvoltare durabilă.

Selectați un singur set de date pentru a vedea Trendul sau Media Mobilă. (exemplu: Feminin, 2008)

Filtre Alese

GEO: 7 zone selectatex


Pentru actualizare grafic, click Afișează date.
3AFIȘEAZĂ DATE

Periodicitate: Anuală

Unitate de masura: Procente (%)

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk