Parteneriat global

INDICATORI EUROPENI

Asistență oficială pentru dezvoltare, ca procent din venitul național brut
Asistența oficială pentru dezvoltare (AOD) constă în subvenții sau împrumuturi acordate de sectorul oficial cu scopul de a promova dezvoltarea economică și bunăstarea în țările beneficiare. Plățile înregistrează transferul internațional efectiv de resurse financiare sau de bunuri sau servicii evaluate la costul donatorului. AOD este prezentată aici ca o cotă din Venitul Național Brut (VNB). VNB la prețurile pieței este egal cu produsul intern brut (PIB) minus venitul primar de plătit de unitățile rezidente unităților nerezidente, plus venitul primar de primit de către unitățile rezidente din restul lumii. Lista țărilor și teritoriilor eligibile pentru a primi AOD este stabilită de Comitetul de asistență pentru dezvoltare al OCDE.
Începând cu anul de referință 2016, agregatul UE27 (din 2020) se referă la AOD furnizată de UE și de statele sale membre „AOD colectivă a UE” (EU collective ODA).
Finanțarea UE pentru țările în curs de dezvoltare, după sursa de finanțare
Indicatorul arată finanțarea totală a UE, oficială și privată, acordată țărilor în curs de dezvoltare. Finanțarea constă din plăți nete de asistență oficială pentru dezvoltare (AOD), alte fluxuri oficiale (OOF), fluxuri private (în principal investiții străine directe, ISD) și subvenții de către agenții private și ONG-uri. AOD constă în subvenții sau împrumuturi concesionale acordate de sectorul oficial, cu promovarea dezvoltării economice și a bunăstării în țările beneficiare ca principal obiectiv. OOF-urile sunt tranzacții care nu îndeplinesc condițiile de eligibilitate ca ODA, fie pentru că nu vizează în primul rând dezvoltarea, fie pentru că au un element de subvenționare mai mic de 25%. Fluxurile private includ investiții directe, obligațiuni, credite de export și fluxuri private multilaterale. Subvențiile acordate de agențiile private și ONG-urile naționale constau din fonduri pentru asistență pentru dezvoltare și ajutor, împreună cu orice contribuții suplimentare în natură, inclusiv, de exemplu, încasări din vânzări de caritate de felicitări de Crăciun sau apeluri speciale (de exemplu, pentru ajutor în caz de dezastru).
Țările în curs de dezvoltare sunt considerate a fi cele de pe lista OACD DAC (Comitetul de asistență pentru dezvoltare) a beneficiarilor de ajutor.
Importurile UE din țările în curs de dezvoltare pe grupe de venituri ale țărilor
Indicatorul este definit ca fiind valoarea (la prețuri curente) a importurilor UE din țările în curs de dezvoltare. În acest context, țările în curs de dezvoltare sunt definite ca fiind țările care figurează pe lista Comitetului de asistență pentru dezvoltare (DAC) al OCDE a beneficiarilor de asistență oficială pentru dezvoltare. Indicatorul este prezentat defalcat pe grupe de venituri ale țărilor partenere, astfel cum sunt distinse de lista DAC. Vă rugăm să rețineți că aceste grupuri nu sunt statice în timp, deoarece țările pot schimba grupurile. Vă rugăm să consultați listele DAC menționate în secțiunea "Anexe".

 

Această pagină web este cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020

Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro

Conținutul acestei pagini web nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene. Întreaga responsabilitate asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine inițiatorilor paginii web.

Help Desk
Help Desk
Help Desk