Persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială
Indicatorul măsoară numărul total al persoanelor care sunt: expuse riscului la sărăcie după transferurile sociale, deprivate sever din punct de vedere material sau care trăiesc în gospodării cu o intensitate a muncii foarte scazută. Persoanele sunt numărate o singură dată, chiar dacă sunt afectate de mai mult de unul dintre aceste fenomene.
Persoane expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială după tipul de urbanizare
Indicatorul măsoară numărul total al persoanelor care sunt: expuse riscului la sărăcie după transferurile sociale, deprivate sever din punct de vedere material sau care trăiesc în gospodării cu o intensitate a muncii foarte scazută. Persoanele sunt numărate o singură dată, chiar dacă sunt afectate de mai mult de unul dintre aceste fenomene.
Persoane expuse riscului de sărăcie după plata transferurilor sociale
Indicatorul măsoară ponderea persoanelor cu risc de sărăcie, respectiv a persoanelor cu un venit aflat sub pragul de risc de sărăcie, care este stabilit la 60% din venitul total mediu echivalent național (după plata transferurilor sociale).
Persoane care trăiesc într-o stare de deprivare severă din punct de vedere material
Indicatorul măsoară ponderea persoanelor în vârstă de 18 ani și peste care, datorită lipsei resurselor financiare, nu își pot permite cel puțin patru dintre următoarele situații: (1) achitarea la timp a facturilor la utilități și a altor obligații curente; (2) încălzirea corespunzătoare a locuinței; (3) posibilitatea de a face față unor cheltuieli neprevăzute (echivalente cu 1/12 din valoarea pragului național de sărăcie); (4) consumul de carne, pește sau alt echivalent de proteină cel puțin o dată la două zile; (5) plata unei vacanțe de o săptămână departe de casă; (6) un autoturism personal; (7) o mașină de spălat; (8) un televizor color sau (9) un telefon.
Persoane care trăiesc în gospodării cu o intensitate a muncii foarte scazută
Indicatorul măsoară ponderea persoanelor cu vârste cuprinse între 0-59 de ani care trăiesc în gospodării în care adulții (cu vârste cuprinse între 18 și 59 de ani, cu excepția studenților) lucrează 20% sau mai puțin din potențialul lor total de muncă din ultimul an.
Rata riscului de sărăcie în rândul persoanelor încadrate în muncă
Indicatorul măsoară ponderea persoanelor angajate și care au un venit disponibil echivalent sub pragul de risc al sărăciei, care este stabilit la 60% din venitul disponibil mediu echivalent național (după plata transferurilor sociale). În vederea estimării acestui indicator, o persoană este considerată ca fiind angajată dacă a fost angajată mai mult de jumătate din anul de referință.
Rata deprivării materiale și sociale semnificative în funcție de vârstă și sex
Rata de suprasolicitare a costurilor locuinței cu risc de sărăcie
Rata lipsei severe de locuințe în funcție de riscul de sărăcie
Rata severă a lipsei de locuință este definită ca procentul din populația care locuiește într-o locuință care este considerată supraaglomerată, prezentând totodată cel puțin una dintre următoarele:
i) un acoperiș care are scurgeri
ii) fără cadă/duș și fără toaletă interioară,
iii) considerată prea întunecată.
Indicatorul măsoară anii de viață pierduți din cauza expunerii la particule (PM2,5). PM2,5 sunt particule al căror diametru este mai mic de 2,5 micrometri și care pot fi transportate adânc în plămâni, unde pot provoca inflamații și exacerba starea persoanelor care suferă de boli cardiace și pulmonare. Anii de viață pierduți sunt definiți ca anii de viață potențiali pierduți ca urmare a morții premature și reprezintă o estimare a numărului mediu de ani pe care i-ar fi trăit o persoană dacă nu ar fi murit prematur.